top of page

STRUCTURA ANATOMICÄ‚ ÅžI COMPOZIÅ¢IA OUÄ‚LOR

Un ou este format din trei părţi: coaja, albuşul şi gălbenuşul.

Coaja reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui ou ÅŸi este compusă din carbonaÅ£i de calciu (94%), de magneziu (1,5%), fosfaÅ£i ÅŸi alte substanÅ£e organice insolubile în apă. Coaja de ou prezintă pori de diferite dimensiuni, în funcÅ£ie de specie. Prin ei se realizează schimbul de gaze, dar pot trece ÅŸi unii agenÅ£i patogeni. Sub coajă se găseÅŸte o membrană dublă, una parietală pe faÅ£a internă a cojii ÅŸi alta viscerală ce adăposteÅŸte albuÅŸul. Pe măsură ce oul se învecheÅŸte, spaÅ£iul dintre cele două membrane se umple cu aer, mai ales în partea rotundă a oului unde coaja are mai mulÅ£i pori.

​

AlbuÅŸul reprezintă aproximativ 55% din din greutatea totală a unui ou. 85% din albuÅŸ este reprezentat de apă, 12% substanÅ£e proteice (ovalbumină), iar lipidele ÅŸi glucidele reprezintă sub 1% din greutatea albuÅŸului. Săruri minerale (potasiu, natriu, calciu) ÅŸi vitamine se găsesc în cantităţi reduse în albuÅŸ.

​

GălbenuÅŸul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului ÅŸi este situat în centrul acestuia datorită a două cordoane de albuÅŸ (denumite ÅŸalaze) ce se prind de membrana viscerală a albuÅŸului la cele două extremităţi ale oului. Oul învechit are ÅŸalazele slăbite, astfel încât gălbenuÅŸul nu mai este menÅ£inut în centru. GălbenuÅŸul conÅ£ine toate resursele necesare dezvoltării noului organism: substanÅ£e azotate, lipide, vitamine sau săruri minerale. Proteinele reprezintă 16%, lipidele 32% (trigliceride ÅŸi lecitina cu cea mai mare pondere), iar cele mai importante elemente minerale din gălbenuÅŸ sunt fosforul, calciul, fierul ÅŸi o serie de oligoelemente.

CompoziÅ£ia chimică a unui ou depinde de mai mulÅ£i factori: specie ÅŸi rasă, tipul de alimentaÅ£ie sau vechimea oului. 

bottom of page