top of page

VALOAREA NUTRITIVÄ‚ A OUÄ‚LOR

Proteinele din ou, în special din albuÅŸ, au o valoare nutritivă foarte bună. Acestea sunt reprezentate de aminoacizi (cu o prezenţă mai însemnată a tirozinei) ÅŸi fosfoproteine. De asemenea, ouăle sunt surse importante de grăsimi de calitate superioară (lecitine), bogate în acizi graÅŸi nesaturaÅ£i.

​

Un ou mediu conÅ£ine aproximativ 1,5 mg de fier, o cantitate însemnată, dar majoritatea fierului este legată, probabil, de proteine ÅŸi este mai dificil de absorbit de către om. ConÅ£inutul de calciu al oului este foarte bun (30 mg/ou), iar gălbenuÅŸul reprezintă o sursă bună de vitamina A. Oul nu conÅ£ine vitamina C.

Digestia ouălor nu solicită foarte mult organismul ÅŸi părăsesc stomacul mai repede decât carnea. AlbuÅŸul crud conÅ£ine o substanţă – antitriptaza, ce scade digestia proteinelor. Tot în albuÅŸ se întâlneÅŸte o substanţă glicoproteică – avidina, care se combină cu biotina (vitamina H),  rezultând un produs rezistent la acÅ£iunea enzimelor digestive. Spre deosebire de albuÅŸul crud, gălbenuÅŸul crud se digeră aproape la fel ca ÅŸi cel fiert. Cu cât este mai tratat termic ÅŸi în combinaÅ£ie cu grăsimi prăjite, oul se va digera mai greu. Oul fiert moale se digeră uÅŸor ÅŸi este eliminat rapid din stomac (2 – 3 ore) comparativ cu oul fiert tare (3 – 4 ore).

Datorită elementelor nutritive pe care le conÅ£ine (fosfolipide, proteine, vitamina A, biotină), oul devine un aliment indicat copiilor ÅŸi femeilor după sarcină. ConÅ£inutul ridicat de grăsimi emulsionate din gălbenuÅŸ îi conferă acestuia proprietatea de substanţă colagogă (determină evacuarea bilei în duoden).

bottom of page